Каталог
Зв`язатися
Дякуємо за ваше повідомлення
Ми скоро з вами зв`яжемося
пн-пт 10.00 -19.00

Як вибрати форму для випічки

Опубліковано: 28 лютого

Важко знайти хоча б одну людину, яка б не любила випічку: кому-то по душі приготоване в духовці або мікрохвильовій печі м'ясо, інші обожнюють рибку, треті - овочі, а особливо багато шанувальників у солодких пирогів і інших десертів. Щоб насолоджуватися приголомшливим ароматом, смаком такої їжі і при цьому зробити процес приготування максимально безпечним і простим, потрібно знати, як вибрати форму для випічки. Саме від цього залежить, скільки часу і зусиль доведеться витрачати на підготовку, наскільки корисними будуть страви і чи не буде опіків при перевертанні або витягуванні ємностей. Експерти інтернет-магазину Allfi підготували детальний огляд для бажаючих підібрати ідеальні у всіх сенсах товари для кухні.

Ви дізнаєтеся про переваги і недоліки формочок з різних матеріалів, ключових параметрах відбору і тонкощах, які потрібно враховувати в процесі їх використання.

Різновиди посуду

Починати пошук необхідно з вибору оптимального виду форми, і тут є маса варіантів: гусятница, террин, жаровня, деко і т.д. Як правильно вибрати форму для випічки? Орієнтуватися слід на те блюдо, яке хочете приготувати. Для м'яса підійдуть листи з гратами і желобками, для піци - круглі листи, овочеве рагу краще робити в посуді з високими бортами, для кексів ідеальним вибором стане ємність з отвором посередині, а для маффінів існують спеціальні порційні ребристі формочки. У свою чергу, для випічки хліба і пасок є сенс придбати невеликі за розміром, але високі форми, а щоб зручніше було виймати готовий продукт, багато зупиняють вибір на рознімних моделях.

Посуд для випічки може бути різноманітною за конфігурацією і призначенням, при цьому дуже важливо правильно підібрати матеріал, з якого буде зроблена ємність. У продажу представлені вироби з кераміки, термостійкого скла, металу і силікону. Розглянемо їх докладніше.

Силіконові форми: користь і шкода


Вироби з силікону придбали за останні 5-7 років величезну популярність. М'якість матеріалу дозволяє швидко виймати їжу після завершення приготування, а відсутність ризику корозії в поєднанні зі здатністю витримувати високі температури (до +250 градусів Цельсія) забезпечує тривалий термін експлуатації. Нехай для готування страв з апетитною скоринкою такі формочки не підходять, а при заповненні рідинами є ризик випліскування, зате всередині їх не потрібно змащувати. До того ж використовувати можна для кулінарних експериментів в мікрохвильовці і будь-який духовці (електричної, газової, з аерогрилем і т.д.). Ще одна приємна особливість - легка і швидка очистка.

На форумах професійних кулінарів і домогосподарок можна зустріти неоднозначні відгуки відносного того, кілька хороші і безпечні силіконові форми для випічки. Це пов'язано з достатком підробок у продажу. Якщо мова йде про якісний матеріалі, то можна розраховувати на відмінні антипригарні властивості, якісне пропікання і т.д., а ось низькопробні підробки здатні виділяти токсичні речовини і завдавати шкоди здоров'ю. Щоб зробити вдалу покупку:

  1. Віддавайте перевагу продукції з сертифікатом якості.
  2. Перевіряйте товщину силікону - чим вона більша, тим краще.
  3. Обов'язково понюхайте товар - не повинно бути взагалі ніякого запаху. Присутність ароматизатора або аромату може означати присутність в складі небезпечних речовин.
  4. Уникайте занадто яскравих забарвлень, які обумовлені застосуванням у виробництві шкідливих барвників.

Плюси

  • відсутність ризику прилипання (за умови виймання після охолодження форми)
  • тривалий термін експлуатації
  • відмінна термостійкість
  • швидкість очищення
  • економія рослинного або вершкового масла

Мінуси

  • тривалий час нагрівання
  • неможливість приготування їжі на відкритому вогні
  • сприйнятливість до колючо-ріжучих предметів

Металеві форми - перевірений варіант


Коли час обмежений і потрібно швидко приготувати їжу в духовці, немає кращого варіанту, ніж використовувати форму з металу. За рахунок високої теплопровідності такі ємності моментально нагріваються і дозволяють домогтися хрусткої скоринки, тому їх часто купують для піци, картоплі фрі та різноманітних закусок з рум'яними краями. При цьому потрібно враховувати особливості різних металів:

  1. Продукція з нержавіючої сталі характеризується стійкістю до кислот, лугів і механічних пошкоджень, при цьому має невелику вагу, але підходить тільки для духовок. Якщо хочете домогтися максимальної гігієнічності, є сенс придбати модель з полірованим покриттям.
  2. Алюмінієві форми дозволяють домогтися найбільш швидкого приготування їжі, але через оперативності нагрівання зростає ризик підгоряння, тому краще їх застосовувати для наполовину готових страв. Інша особливість - можливість деформацій при неакуратному використанні.
  3. Листи і сковорідки з чавуну, які в масовому продажі представлені в невеликій кількості, набагато важче аналогів зі сталі та алюмінію, зате гарантують рівномірність прогрівання і можуть очищатися за допомогою абразивних складів, до того ж захищені від корозії.

Плюси

  • нагріваються за лічені хвилини
  • відносно легко очищаються
  • дозволяють домогтися красивою і хрусткої скоринки
  • не бояться коливань температур
  • при правильному догляді зберігають початкові властивості роками

Мінуси

  • сталь не підходить для приготування їжі в СВЧ-печах, швидко остигає, не дуже хороша для кислих страв через утворення плям на поверхні
  • алюмінієві ємності обов'язково потрібно змащувати маслом, часто потребують заміни, до того ж є ризик пригорання їжі через швидкого нагріву
  • чавунні моделі важкі і можуть покриватися нагаром

Вироби зі скла


Знахідкою для любителів створювати кондитерські шедеври стануть формочки з термостійкого скла. Повністю прозорі і гігієнічні, вони дають можливість якісно прогрівати тісто або інгредієнти інших страв, а також зберігати готову їжу. Тільки потрібно бути обережними, коли виймаєте ємність з духовки - вона ще якийсь час буде гарячою. Гладкість поверхні забезпечує простоту догляду, а при правильно підібраному розмірі форму можна використовувати для підігріву готової їжі в мікрохвильовій печі.

Плюси

  • дозволяють спостерігати за процесом готування, контролювати його
  • гарантують рівномірність пропікання
  • не є небезпечними для здоров'я людей і навколишнього середовища
  • підходять як для приготування їжі, так і для розігріву
  • швидко і легко очищаються

Мінуси

  • відрізняються крихкістю - пошкоджуються при падінні
  • можуть тріснути через перепад температури

Керамічний посуд


Багато в чому вироби з кераміки схожі на скляні - довго нагріваються і зберігають тепло, гарантують рівномірність нагріву продуктів, деформуються при різкому зниженні або підвищенні температури. Але є й особливості, наприклад, керамічні форми ідеально підходять для презентації кулінарних шедеврів, причому можна вибрати модель з національним орнаментом або оригінальним малюнком. З очищенням проблем не виникне, а от для подачі потрібно буде взяти прихватку, щоб не обпектися.

Плюси

  • стовідсоткова екологічність
  • стійкість до впливу гострими предметами
  • гарний зовнішній вигляд
  • тривале збереження і рівномірний розподіл тепла
  • безпеку і гігієнічність

Мінуси

  • досить велику вагу
  • ризик появи відколів в разі сильного механічного впливу

Якій формі віддати перевагу?

Позитивні моменти і недоліки є у кожного матеріалу, з якого робляться ємності, тому сказати однозначно, яка форма для випічки краще, неможливо. На рішення вплине сукупність факторів:

  • види страв, які плануєте готувати;
  • способи приготування - в духовці або мікрохвильовій печі;
  • частота використання;
  • особисті переваги і фінансові можливості.

Пропонуємо ряд порад, як вибрати оптимальну форму:

  • для м'ясних суфле, маффинов, десертів з тіста і розігрівання напівфабрикатів варто купити вироби з силікону;
  • на керамічному посуді рекомендуємо зупинитися любителям тушкованих овочів і м'яса, пудингів;
  • для запеченого м'яса і риби шматками або цілком якнайкраще підійдуть металеві форми;
  • скляні моделі стануть вдалим варіантом для запіканок.